hoe ga je om met het schuldgevoel na je scheiding?

omgaan-met-schuldgevoel-na-scheiding
LinkedIn
WhatsApp

Bovenaan de trap hoor ik het al: met een bibberstemmetje roept Julie: “mama, kan je even komen?”

 

Ik loop de trap op en op het moment dat ik haar kamer binnenloop, zie ik het: haar betraande gezichtje. De woorden die ze uitspreekt voelen als een dolksteek in mijn hart: “mama, ik mis papa zo…”

 

Ken je die zin? Voel je ‘m?
Ik wel… nog steeds, na al die jaren…

 

Wordt het schuldgevoel van uit elkaar gaan, scheiden, ooit minder? NEE

 

Das k*t he om te horen?

 

Het wordt wel anders…
En er is ook het een en ander aan te doen.

 

Pfieuwwwww, das een geruststelling hè?

 

Wat heb ik gedaan?

 

Ook al ben ik al sinds 2015 uit elkaar met de vader van Julie, nog steeds voel ik ‘m met regelmaat: dat schuldgevoel.

 

En gelukkig niet meer dagelijks zoals dat in het begin was. Toen had ik continu van deze gedachten:

  • Oh, wat heb ik gedaan?
  • Hadden we het niet tóch nog moeten proberen?
  • Hadden we niet tóch naar een relatietherapeut moeten gaan (of misschien heb je dat gedaan. Daarvan hebben wij uiteindelijk besloten om dat toen niet te doen)
  • Wat als… en vul daar maar in wat voor jou van toepassing is

 

En ondanks dat het dus inmiddels al een paar jaar geleden is zullen we maar zeggen, blijven die momenten van schuldgevoel komen.

 

Minder vaak, dat zeker. Maar als ze er zijn, zijn ze nog altijd even intens.

Die schuldgevoelens zijn er nog steeds. Minder vaak dat zeker, maar nog altijd even intens

Diepste verlangen

 

Als je het mijn dochter vraagt is nog altijd haar diepste verlangen dat papa en mama weer bij elkaar komen. Terwijl we inmiddels toch ruim 6 jaar verder zijn en zij 3 jaar was toen het gebeurde. Dat verlangen maakt dus ook dat ik nog regelmatig dat schuldgevoel voel.

 

Bijvoorbeeld als ik haar bij haar vader in Breda ophaal en ze zegt: “mam, ik heb echt zo’n hekel aan in de auto zitten!” Weer dat nare vervelende gevoel wat om de hoek komt kijken.

Ja hoor, weer dat nare gevoel wat om de hoek komt kijken

 

Wat-als-moment

 

Ook ik heb nog weleens zo’n “wat-als-moment”…

 

Dat heeft vooral te maken met wat ik allemaal geleerd heb de laatste jaren. Over mezelf, wie ik ben, waar ik blij van word, waar ik voor sta, wat ik belangrijk vind, wat mijn persoonlijke waarden zijn.

 

Ik was namelijk in die relatie totaal niet met mezelf bezig, met wat ik wilde. Ik ben er ‘gewoon’ ingerold en dacht verder niet na. (Zoals ik tot mijn 30e eigenlijk nooit ergens over nadacht of bij stilstond.)

 

En met de enorme kennis, de groei die ik de laatste jaren heb doorgemaakt denk ik weleens: “Wat als… Zou het nu wel werken als we samen zouden zijn?”

 

Terwijl ik rationeel echt wel weet dat het onzin is. Maar mede door het verlangen van mijn dochter, is dat toch af en toe iets wat je hoofd passeert.

Wat als… Zou het nu wel werken als we samen zouden zijn?

 

Is het erg dat het schuldgevoel er nog altijd is?

 

Nee. Het maakt dat we mensen zijn vind ik. Het maakt dat we nadenken over wat we onze kinderen hebben ‘aangedaan’. Dat we ze een rugzakje meegeven. En ach, we geven ze sowieso een rugzakje mee. Bij elkaar of uit elkaar. Bewust of onbewust geven we onze kinderen verhalen/beperkingen/overtuigingen mee.

 

We kunnen niet anders dan onze kinderen meegeven zoals we zelf ook zijn. (Kijk maar even naar je eigen ouders, hoe jij bent opgevoed).

 

En dat vind ik het mooie van persoonlijke ontwikkeling. En waarom ik het dus zo ongelooflijk tof vind dat ik hier andere (single) moms mee kan helpen!!

 

Een andere gevulde rugzak

 

Want als je je bewust wordt van jezelf, als je jezelf leert kennen, als je begrijpt waarom je doet wat je doet, of juist snapt waarom je iets NIET doet, dan geef je nog steeds je kind een rugzak mee, maar een totaal andere gevulde rugzak!

 

Niet die rugzak van beperkingen

 

Maar die van kansen

 

Positiviteit

 

In geloven dat wat jij wilt, bestaat

 

Geloven dat als je iets bedenkt dat je het kunt waarmaken.

 

Hoe tof is het dus dat als jij met jezelf aan de slag gaat, jij je kind al die mooie lessen kunt geven? Oh, ik word daar zo mega blij van!

 

Het is jammer dat je mijn gezicht nu niet ziet, maar ik heb een smile van oor tot oor.

Als jij met jezelf aan de slag gaat, geef je je kind als die mooie lessen mee. Fantastisch toch??!!

 

Er is zoveel te ontdekken

 

Wie ben jij?

 

Waar geloof je in?

 

Wat ben je gaan geloven, en dient dat je nog wel?
Is het wel waar wat jij jezelf vertelt?

 

Heb je patronen die je heel graag zou doorbreken die super onhandig zijn?

 

Of voel je die diepe behoefte in je leven om iets te veranderen (en misschien weet je nog niet eens precies weet wat het is)

 

Haalt het leven jou regelmatig in met alle drukte, zorgen, werken, kids?

 

Stel je eens voor wat er gebeurt als je daar allemaal mee aan de slag gaat…

Door jezelf echt te leren kennen, krijgt het schuldgevoel een andere lading

 

Dag schuldgevoel 

 

Als je jezelf en het leven kunt begrijpen, afpellen, omarmen en uitkomen bij wie jij in de kern bent. Dan weet ik zeker dat ook dat schuldgevoel richting je kind zo’n andere lading krijgt!

 

Ik spreek uit ervaring.

 

Op het moment dat ik mezelf nog niet kende, ik mezelf continu naar beneden haalde, mezelf kleiner maakte, slecht praatte over mezelf, weinig zelfliefde had, snap je wat voor enorme uitwerking dat had richting mijn dochter?

 

Ik was heel vaak gefrustreerd, boos. En zij was degene die het moest bezuren omdat we samen in 1 huis woonden. En was dat eerlijk? Nee, op geen enkele manier. Mijn dochter heeft daar niet om gevraagd en ze verdient het ook niet om zo door mij behandeld te worden. Schuldgevoel 2.0, dat snap je wel.

 

Mijn eigen sh*t aankijken

 

Het was mijn sh*t en het was aan mij om het aan te kijken. Om het aan te durven gaan.

 

Durf jij het aan om met jezelf aan de slag te gaan? Durf jij jezelf aan te kijken in de spiegel, echt eerlijk te zijn, jezelf echt te leren kennen?

 

En nee, dat is niet altijd makkelijk

 

En nee, dat is niet altijd leuk

 

En nee, daar word je zeker niet altijd blij van

 

Het zou zelfs weleens zo kunnen zijn dat, als je met mij gaat werken, dat het in het begin helemaal niet leuk is!

 

Maar ik geloof erin dat het nodig is om eerst richting het allerdiepste te gaan in jou, voordat het beter wordt.

Je hebt eerst richting het allerdiepste te gaan in jou voordat het beter wordt

 

Zonder dalen, geen pieken

 

En dat is soms niet leuk. Maar daarna weten, snappen, voelen, omarmen, liefdevol daarnaar kunnen kijken, het begrijpen, maakt dat je daarna gaat GROEIEN. En die groei… dat voelt fantastisch! Een boom die niet groeit, is dood. En voor ons mensen is dat niet anders.

 

Jezelf leren kennen is de basis van alles. Van jouw geluk, van hoe jij in het leven staat, hoe je met het leven omgaat en wat jij aan je kind(eren) kan en wil geven, hoe vaak en veel jij je schuldig voelt.

 

Wat denk je nu na het lezen? Kom maar op? Ik ben er klaar voor om aan de slag te gaan met mezelf!
Of duik je liever weg in het oude vertrouwde? Blijf je hangen in dat schuldgevoel?

 

Met mijn hele hart hoop ik het eerste: KOM MAAR OP JUUD!

 

Boek dan vandaag nog je groeigesprek. Iedere maand bied ik 3 gratis groeigesprekken aan t.w.v. € 97. Jij en ik investeren ieder een half uur van onze tijd en je gaat sowieso de deur uit met 3 concrete tips waarmee je gelijk aan de slag kan. Ik spreek je snel!

 

PRESS THE BUTTON om aan de slag te gaan met dat schuldgevoel!

Een gratis groeigesprek

In slechts 30 minuten van je tijd weet jij wat jouw mogelijkheden zijn om te groeien. Letterlijk ervaar jij tijdens ons gesprek hoe je leven er dan uitziet als alles mogelijk is en niks jouw meer in de weg staat. Wil je dat ervaren? Boek dan vandaag nog. Iedere maand bied ik 3 gesprekken gratis aan.