LinkedIn
WhatsApp

Ik word gek van mezelf!
Ik doe wel 10 dingen tegelijk!

Hoe houd ik focus?

 

Het is een onderwerp waar ik het vroeg of laat met mijn klanten over heb: Hoe houd ik focus?
Een vraag die ook bij mezelf nog regelmatig speelt

 

Want hoe makkelijk is het om aan iets van je werk te beginnen thuis
Ondertussen te horen dat de wasmachine klaar is
Die was dan toch maar even snel op te hangen
Nog even een doekje over het aanrecht halen…

 

Je bent weer afgeleid.

Herkenbaar?

 

En omdat er ongetwijfeld ruimte is voor verbetering (>>note to self :-)) vind je in dit blog 8 super praktische tips die jou, en mij dus ook, helpen om focus te houden

 

Allereerst, wat is focus?

 

Focus is een kwestie van kiezen
Wat doe je wel?
Wat doe je niet?

 

Het heeft dus ook met effectiviteit te maken
De juiste dingen doen
Je niet bezighouden met onbelangrijke randzaken

 

Met deze 8 tips lukt het jou ook om focus te houden!

 

Tip 1 – Bepaal welke 3 dingen je vandaag doet

 

Het helpt om aan het begin van je dag te kijken: welke 3 dingen wil je vandaag gedaan hebben?

 

Soms werkt het om echt een tijdstip in je agenda te zetten.

 

Soms werkt het beter om maar te zien hoe je dag loopt en wanneer jij eraan toekomt die 3 dingen te doen

 

Veel meer dan 3 dingen leidt vaak tot een teleurstelling is mijn ervaring.

 

Beter 3 dingen afmaken en helemaal happy een vierde als bonus afmaken!

 

Tip 2 – Word goed in monotasken

 

Vandaag had ik nog een leuk gesprek met een klant over was opvouwen. Op dag 1 wordt de was beneden opgevouwen. Dan staat het 2 dagen beneden in de wasmand. Op dag 3 gaat de wasmand een keer naar boven om vervolgens daar na een paar dagen pas in de kast te belanden. En al die tijd ergert ze zich groen en geel aan de onrust die het geeft.

 

Ik zeg; word goed in monotasken. Ga 1 ding doen met volle focus en aandacht doen en maak dat van A tot Z af.

 

Tip 3: Doe dit 1 jaar lang

 

Spreek met jezelf iets kleins af om dat van A tot Z af te maken, zonder afleidingen. Wat is dat voor jou? Wat kan jij doen om het leuk te maken en om jezelf te bewijzen dat jij hartstikke goed focus kunt houden?

 

Zo heb ik met mezelf afgesproken in mei dat ik een jaar lang, 5 dagen per week iets online publiceer. Dat kan een video zijn, een blog, een post op Instagram (volg je me al trouwens?) of een nieuwe aflevering voor mij podcast waarvan ik dat helemaal geweldig vind om te doen. (Heb je al een aflevering van De Single Mom podcast geluisterd?)

 

En misschien denk jij nu: Juud, maar dat is toch geen klein dingetje? Nah, misschien heb je gelijk, alleen voor mij voelt het als iets wat ik superleuk vind om te doen. Daardoor houd ik het ook vol en is het geen ‘groot’ ding voor me.

 

Dus daarmee zeg ik ook: kies iets waarvan je weet dat je het leuk vindt (dus dat is zeer waarschijnlijk niet die was van A tot Z regelen), hou dat een jaar vol en reken maar dat je jezelf daarmee een enorm mooie les in hyperfocus leert!

Een opgever wint nooit, en een winnaar geeft nooit op – Napoleon Hill

 

En gaat het een momentje mis? Haal jezelf niet onderuit. Wees niet boos op jezelf, maar vraag jezelf af: wat heb ik nodig om weer te beginnen.

 

Tip 4 – Verwijder afleidingen

 

Deze is briljant: geen afleidingen. Zorg dat de PLING van je e-mail uitstaat. Leg je telefoon in een andere ruimte. Zet al je notificaties uit. Hoe lekker zou het zijn als je ook af en toe je kinderen UIT kunt zetten? 🙂

 

Lijkt wat lastiger, maar het is zeker te realiseren. Ook daarin: begin klein. Spreek met je kids af dat je 5 minuten even niet beschikbaar bent voor ze. Duidelijke afspraken maken en herhaling helpt.

 

Tip 5 – Neem pauze

 

De valkuil als je superlekker bezig bent is om maar door te gaan. Die boterham of salade achter je computer te eten. Een wandeling, echt even weg uit je werkomgeving, is zo heerlijk om je focus en concentratie weer te krijgen.

 

Tip 6 – Deze is zo lekker en soms zo moeilijk!

 

Zeg gewoon eens wat vaker NEE. Voor een ander kan iets heel urgent zijn waarvoor ze jouw hulp inschakelen, maar leer om vaker die 3 letters uit te spreken.

 

“Maar ja, wat vindt die ander dan van me…”

 

“Dat kan ik toch niet maken…” 

 

Gedachten die dan vaak spelen. En toch: ga experimenteren met NEE zeggen. Dat gaat je zoveel winst en focus opleveren!

 

Tip 7 – Slaap goed

 

Zo belangrijk: een goede nachtrust om uitgerust aan de dag te beginnen. Als je iedere keer te laat naar bed gaat, wordt het zo lastig om je focus en volle aandacht erbij te houden.

 

Kijk ook naar wat jouw ideale ritme is. Ben je een ochtendmens? Of juist een avondmens?

 

Mijn megafocusmomenten zijn in de ochtend. Ik ben een ochtendmens en dat maakt ook dat ik vaak al 3 dingen af heb in de vroege ochtend. Heerlijk! Want dat maakt dat ik voorop loop op de dag in plaats van dat de dag mij inhaalt.

 

Tip 8 – Hoe heb je je tijd besteed?

 

Registreer eens een week lang je tijd. Zelf registreer ik mijn werktijd via de app Keeping. Dat geeft me inzicht: ben ik met de juiste dingen bezig geweest?

 

Voor privé kan dat ook een hoop helderheid geven: Hoe lang heb je zitten gluren op Insta, of heb je op je krent gezeten en Netflix afleveringen ge-bingwatched? Kijk eens kritisch naar hoe jij je tijd hebt besteed. Dan kan het zomaar zijn dat je erachter komt dat er prima ruimte is om een vierde ding te doen

 

Zelf ben ik inmiddels een single-mom-monotask-kampioen! Kan jij nou ook wel wat hulp gebruiken om focus te houden, een kei te worden in monotasken, en niet meer van hot naar her te vliegen?

 

Plan dan die gratis sessie in. Dan kijk ik met je mee

Een gratis groeigesprek

In slechts 30 minuten van je tijd weet jij wat jouw mogelijkheden zijn om te groeien. Letterlijk ervaar jij tijdens ons gesprek hoe je leven er dan uitziet als alles mogelijk is en niks jouw meer in de weg staat. Wil je dat ervaren? Boek dan vandaag nog. Iedere maand bied ik 3 gesprekken gratis aan.