Hoe krijg je rust in je hoofd?

Hoe krijg je meer rust in je hoofd?

Is het bij jou ook zo druk in je hoofd? Volgen alle gedachten elkaar heel snel op, gaan ze dwars door elkaar heen, ‘schreeuwt’ de een nog harder dan de ander? Of is het ook weleens rustig en stil?

Als je nu een kleine glimlach op je gezicht voelt omdat je denkt: hahah, stil??? Dat is toch onmogelijk?! Lees dan vooral door!

In de afgelopen jaren ben ik zelf door een aantal fasen gegaan rondom mijn gedachten. Zelf dacht ik namelijk dat het altijd superstil was in mijn hoofd. Ik was me totaal niet bewust dat er van alles en nog wat gebeurde. Andere mensen konden dit niet geloven, maar zo ervaarde ik het echt!

 
Gedachten en emoties niet toelaten

Klein voorbeeldje, mijn dochter heeft een behoorlijk spannende hartoperatie ondergaan toen ze 4 maanden oud was. Ze lag daar als klein mini-mensje op de intensive care. En natuurlijk was het een vreselijke periode, maar erover nadenken, gedachten toelaten, gevoelens toelaten, dat deed ik niet.

Waar anderen er misschien nachten van wakker lagen, sliep ik als een roosje. Begrijp me niet verkeerd… Ook ik maakte me zorgen, maar mijn gedachten en emoties liet ik niet echt toe. Al met al: best wel handig en meestal lekker rustig ook.

Je emoties niet toelaten lijkt misschien lekker rustig, maar genieten lukt dan ook niet

 
Niet genieten van leuke dingen

Uiteindelijk was het een goede vriend van mij die mij wees op, ik noem het maar, mijn blinde vlek. Want als je geen gedachten toelaat, je nauwelijks bewust bent van je emoties, dan wordt het leven er niet per se leuker op is mijn ervaring inmiddels. Fijn natuurlijk dat een heftige gebeurtenis niet echt binnenkomt, maar andersom werkt het ook zo: de leuke dingen gaan totaal aan je voorbij. Je kunt niet echt genieten, staat er niet bij stil.

hoe-krijg-je-rust-in-je-hoofd

 
Luister naar je lijf in plaats van de chaos in je hoofd

Dus toen ik daarmee aan de slag ging met mijn coach, was ik dan ook verbaasd dat het eigenlijk hartstikke druk was in mijn hoofd! Ik had er alleen nooit bewust naar geluisterd. En het leuke is trouwens dat niet alleen je gedachte je veel vertellen, maar je lijf is misschien wel de belangrijkste bron! Meditatie of ademhalingsoefeningen zoals ik ze liever noem zijn hier perfect voor. (Sommige mensen haken af bij het woord meditatie is mijn ervaring)

Ademhalingsoefeningen zijn perfect om je lijf te laten vertellen hoe het zich voelt

‘Ultimate chaos’

De volgende fase voelde voor mij dan ook als chaos… Al die gedachten in mijn hoofd, daar hoorden dan weer emoties bij. Waar het ooit zo lekker rustig was, voelde dit best wel ingewikkeld. Ineens werd ik me ook veel bewuster van wat mijn lijf me allemaal probeerde te vertellen. En ik kan je zeggen: dat is een hoop! Maar wat is dat waardevol.

Je lijf ‘weet’ dingen soms al veel eerder dan je hoofd. Alleen door alle afleidingen die we hebben in dit leven, vinden we luisteren naar ons lijf wat ingewikkeld. Ik noem als voorbeeld maar even dat ding waar je nu op aan het lezen bent, of die geweldige toepassing waar je zo heerlijk series op kunt binge-watchen 🙂


Zelf je gedachten aan of uit zetten

Gelukkig door goede begeleiding, bepaalde oefeningen en wat doorzettingsvermogen rolde ik ook de volgende fase weer in. De fase waarin ik zelf kan bepalen of ik mijn gedachte ‘aan’ of ‘uit’ wil zetten. Of beter gezegd: of ik met die gedachte in gesprek ga ja of nee. Ik heb daarmee de controle over mijn gedachten in plaats van andersom. Hoe gaaf is dat?! Dag chaos in mijn hoofd!

Eerlijk is eerlijk, gedachten zijn er altijd he… Ook ik ben niet 1 of andere boeddhist die dagen achter elkaar in stilte kan doorbrengen zonder ook maar 1 gedachte. Maar wél bepaal ik of ik met de gedachte in gesprek ga of niet. Of dat ik de gedachte vervang door een positievere gedachte bijvoorbeeld.

De ultieme rust: Ik bepaal met welke gedachte ik in gesprek ga of niet

 

Rust in plaats van chaos

Lukt dat dan altijd? Nope… We hebben allemaal van die momenten dat je vel even niet zo lekker zit. Of je hebt slecht geslapen waardoor alles harder binnenkomt. Je gedachten ombuigen of negeren is dan lastiger. Maar, oefening baart kunst. Er komt steeds meer rust in je hoofd in plaats van chaos.

Is het bij jou regelmatig (te) druk in je hoofd? Zoek je een antwoord op de vraag “Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?” Wil je zelf bepalen met welke gedachte je wel of niet in gesprek wilt gaan? Of negatieve gedachten vervangen door positieve? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag om die rust te bereiken.