Hoe maak ik de juiste keuze?

Hoe maak je de juiste keuze?

Ken je dat? Dat gevoel dat je moeite hebt met kiezen? Natuurlijk twijfelen we allemaal wel eens of je die bruine cowboylaarzen of zwarte nette laarsjes moet kiezen… Of die gave bruine tas of toch die felgekleurde. Maar dat soort keuzes bedoel ik nu niet.

Ik heb het over keuzes die ertoe doen in het leven. Die nieuwe baan bijvoorbeeld. Wel of geen tweede kindje. Samenwonen met die leuke man of toch maar niet.

Er is veel te kiezen in het leven. En wat als je nou niet de ‘goede’ keuze maakt? Wat gebeurt er dan met je?

 
Waarom is kiezen zo moeilijk?

Ja zeggen tegen het ene, is dus nee zeggen tegen het ander. Dat is precies wat het zo ontzettend lastig maakt. Je bent bang om iets te missen.

Als je nu JA zegt tegen die gave baan, zie je je gezin minder. Als je NEE zegt tegen die gave baan, blijf je voor je gevoel stilstaan in je ontwikkeling.

Zeg je JA tegen dat heerlijke stuk cheesecake, is je voornemen om af te vallen weer mislukt. Zeg je NEE dan vind je weer dat je te streng bent voor jezelf.

Dan lijkt het soms beter om maar helemaal geen keuze te maken. Alleen daar ben ik het niet mee eens…

Iedere keuze die je wel of niet maakt, heeft een consequentie. Dus door niet te kiezen, kies je toch. (Snap jij ‘m nog?)

de-juiste-keuze-maken

Hoe maak je de juiste keuze?

Maar welke manieren gebruiken mensen zoal om een knoop door te hakken? Daar zijn verschillende manieren voor. Waar herken jij je in?

 • Sommige mensen doen het met hun boerenverstand. Die wegen de voors en tegens tegen elkaar af, maken de balans op en hakken de knoop door.
 • Anderen maken een keuze vanuit hun gevoel. Onderin hun buik gebeurt ‘iets’. Noem het intuïtie, instinct of een ingeving, maar ze voelen dat die ene keuze de juiste keuze is.
 • Dan zijn er nog de impulsieve mensen. In een ‘split second’ maken zij een keuze. Met die strategie zorgen zij er achteraf voor dat dit de juiste keuze wordt. Diegene doet er dus alles aan om de keuze een succes te laten zijn.

Ik geloof in een vierde manier.

 
Je persoonlijke waarden als uitgangspunt voor een keuze

Weet jij wat je belangrijk vindt in dit leven? Welke dingen doen er voor jou echt toe in dit leven? Dat zijn je persoonlijke waarden. Het zijn waarden die voor jou belangrijk zijn als het erop aankomt.

En dat is voor mij de vierde manier van een keuze maken.

Die waarden helder krijgen, is overigens niet iets wat je in een paar minuten doet. Dat heeft even tijd nodig. Je leest er meer over op mijn website waar je ook tal van voorbeelden van persoonlijke waarden vindt.

 
Intern conflict

Zelfs als je je waarden uiteindelijk helder hebt, dan kan het nog steeds zo zijn dat je een intern conflict krijgt.

Stel je de volgende situatie eens voor.
Sara is accountmanager, 34 jaar en moeder van 2 kids. Het was een lekkere dag vandaag op haar werk. Alles verliep soepel en die gave deal is ook binnen. Ze kijkt op de klok. Oh, het is al na vijven. De meeste collega’s zijn vertrokken en het wordt steeds stiller op de afdeling. Ze staat op het punt om haar laptop af te sluiten als ze ineens haar manager op zich af ziet lopen. “Onze belangrijkste klant heeft net gebeld en ze willen vanavond die offerte nog ontvangen. Dan kunnen ze morgen gelijk die beslissing nemen. Kan je mij alsjeblieft helpen? Ik verwacht dat het niet later wordt dan 20 uur vanavond”.

Op het moment dat hij de woorden uitspreekt, krijgt Sara dat gevoel in haar buik. Een onbestemd gevoel. Wat moet ze doen?

De persoonlijke waarden van Sara zijn onder andere harmonie, familie en afspraak is afspraak. Je begrijpt dat deze situatie wel wat interne conflicten met zich meebrengt!

Door je keuze langs je persoonlijke waarden te leggen, heb je een soort meetlat van wat jij daadwerkelijk belangrijk vindt

 

De juiste keuze maken

Hoe zou jij het aanpakken als je in de situatie van Sara zat? Je man opbellen dat het wat later wordt en je kids teleurstellen dat mama niet mee eet? Of vriendelijk tegen je manager zeggen dat hij morgenochtend de eerste is? In beide gevallen stel je mensen teleur.

Sara pakt het anders aan. Zij weet namelijk van haarzelf wat ze belangrijk vindt in het leven. En doordat ze dat zo helder heeft, kan ze eenvoudig keuzes maken waar ze achter staat. Haar gezin is voor haar altijd het belangrijkste wat er is. Die staan hoe dan ook op nummer 1.

Ze zegt tegen haar manager: “ik wil jou en de klant graag helpen en dat ga ik ook doen. Alleen kies ik ervoor om nu naar huis te gaan, met mijn gezin te eten. Na het eten log ik vanuit huis in en kunnen we samen aan die offerte werken.”

Voel je ‘m?


Achter je keuze staan

Ze maakt heel duidelijk een weloverwogen keuze waar ze achter staat. Zelfs als deze keuze verkeerd uit blijkt te pakken, weet ze voor haarzelf dat ze de keuze om de juiste reden genomen heeft. (En als die manager het niet eens zou zijn met haar voorstel, zou ik als ik Sara was op zoek gaan naar een andere werkgever).

Hoe maak jij keuzes? Herken je jezelf in een bepaalde manier?

Heb je al eens stil gestaan bij jouw persoonlijke waarden? Denk je dat het een manier voor jou zou kunnen zijn om op die manier belangrijke beslissingen te nemen?

 
Mijn persoonlijke waarden

Zo eens in het kwartaal pak ik mijn map erbij waarin ik mijn persoonlijke waarden heb opgeschreven. Je waarden kunnen namelijk weleens veranderen. Bijvoorbeeld doordat je iets hebt meegemaakt, zoals een overlijden, waardoor je beseft dat er iets anders toch belangrijker is voor je.

Mijn persoonlijke waarden zijn, in willekeurige volgorde:

 • Vrijheid
 • Afspraak is afspraak
 • Liefde
 • Gezondheid
 • Verbinding
 • Persoonlijke groei
 • Authenticiteit
 • Duidelijkheid
 • Financiële vrijheid
 • Ontspanning
 • Harmonie
 • Humor

En moet ik een belangrijke keuze maken? Dan is deze lijst als het ware mijn persoonlijke handboek waarop ik mijn keuze baseer, vaak gecombineerd met de tweede die ik noem: mijn gevoel.

 
Je eigen persoonlijke waarden achterhalen

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het maken van een belangrijke keuze? Of bij het bepalen van je persoonlijke waarde? Deze oefening kan je helpen om erover na te denken:

Stel je eens voor dat je een jaar vertrekt. Weg van jouw familie, vrienden, werk, huis, woonplaats en land. Welke persoonlijke waarden bepalen dan hoe jij in het leven staat als je vertrouwde omgeving je gedrag niet meer bepaalt?

Nog steeds kan daaruit komen dat je familie ontzettend belangrijk vindt als waarde. Misschien juist! “You don’t know what you’ve got till it’s gone”. Het is vooral een oefening die je laat nadenken over wat jij als zinvol of betekenisvol ervaart.

Natuurlijk help ik je ook graag verder als je het lastig vindt. Met goede vragen en andere oefeningen komen we er samen uit tijdens persoonlijke coaching. Zo wordt voor jou die lastige keuze maken voor jou ook een eitje!