Hoe vind je je passie?

Hoe vind je je passie? 8 tips

Zonder passie kan ik niet gelukkig zijn…”
“Ik zoek mijn passie om er mijn werk van te maken”

Het lijkt wel of je tegenwoordig een passie nodig hebt om een leuk leven te kunnen hebben. En ook of werkelijk iedereen met deze vraag bezig is. 

Sommige mensen maken het nog erger en zeggen zelfs; “zolang ik mijn passie niet weet, kan ik niet gelukkig zijn”.

Hoe vind ik mijn passie? Wat zou het voor jou betekenen als je antwoord krijgt op die vraag? Als deze vraag ook bij jou speelt, lees dan snel verder om erachter te komen hoe jij jóuw passie kunt ontdekken.

Je kunt alles bereiken, maar niet alles tegelijk – Oprah Winfrey

Eva, moeder van 2 prachtige kids, kwam bij me in mijn praktijk met dezelfde vraag. Sommige mensen vinden weinig dingen leuk. Eva heeft juist sterk het gevoel dat er zo ontzettend veel in haar leven is wat ze enorm leuk vindt. Dus haar vraag was vooral “hoe weet je nou – van al die dingen –  wat je echte passie is?”

Allereerst handig om te weten: Wat is passie? Wikipedia omschrijft het als: een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. 

Zelf voel ik meer bij het tweede deel van de zin; een enthousiasme voor iets. Want als iets slechts een verlangen blijft, dan zul je nooit écht weten hoe het voelt. 

hoe-vind-ik-mijn-passie-8-tips

 

Wat als je geen passie kunt vinden?

Is je leven dan zinloos? Mislukt? Door alles wat je tegenwoordig leest in boeken of blogs zou je kunnen denken dat er iets mis is met je als jij het (nog) niet gevonden hebt.

Het ideaalbeeld: je vindt je passie in het leven. Daar maak je je werk van en dat is je droombaan. Het voelt alsof je nooit meer hoeft te werken én je verdient er ook nog eens bakken met geld mee. Herkenbaar beeld?

Je hoeft geen passie te hebben om toch een gelukkig leven te kunnen hebben. Maar eerlijk is eerlijk, áls je jouw passie vindt, kan dit wel enorm veel plezier en voldoening geven. Ik snap dus helemaal waarom mensen zoals Eva toch vaak met deze vraag bij me komen: hoe ontdek ik mijn passie?

Je hoeft geen passie te hebben om toch een gelukkig leven te kunnen hebben. 


Allereerst: Hoe ontstaat passie?

Mensen denken vaak dat een passie er ineens is. Je wacht erop. Alsof het uit de lucht komt vallen. Of dat je alle bellen om je heen hoort rinkelen alsof je de ontdekking van de eeuw doet. 

En dat kan hoor! Van zo’n eureka-moment ben ik zelf een goed voorbeeld. Alleen zelfs dán zijn het losse puzzelstukjes die ineens in elkaar vallen. Het is altijd een proces met een bepaald verloop:

 • Je ontdekt iets wat je leuk vindt
 • Je bent er nieuwsgierig naar
 • Je wilt er meer van weten
 • Je raakt gepassioneerd
 • En vervolgens word je er knettergoed in. 

En zo is je passie ‘geboren’. Je ontwikkelt het dus gaandeweg – vaak in kleine stapjes. 

hoe-vind-je-je-passie
Vind en voel je passie

Wanneer had jij voor het laatst kippenvel? En dan niet van de kou, maar kippenvel omdat iets je raakte. Omdat je passie voelde. Hoorde je toen je favoriete nummer, was het een scène van een film, kreeg je een compliment, of deed je een ontdekking? Of misschien was het bij jou nog iets anders?

Wanneer was de laatste keer dat jou iets raakte tot kippenvel toe?

 

Kippenvel als graadmeter voor emoties en passie

Wat kippenvel mij in duidelijk maakt, is dat iets me raakt. Een prachtig signaal van ons lichaam dat inzicht geeft in je emoties.

Een van de keren dat ik kippenvel kreeg, was het moment waarop ik een ontdekking deed. Een ontdekking die voor mij – sorry voor het woord – lifechanging was. Ik zat op de zolderkamer op een warme zomerdag, waar ik een online training volgde. De vraag waar ik antwoord op moest geven was: Wat vind je zo leuk om te doen dat je er niet mee kunt stoppen?  

Zonder al teveel nadenken, schreef ik op: persoonlijke ontwikkeling. Ik keek naar dat antwoord en dat was voor mij het moment waarop bellen klingelden, ik een glimlach op mijn gezicht kreeg en ik tegelijkertijd dus metershoog (nou ja zo voelde het dan hè…) kippenvel kreeg. Ik ontdekte mijn passie.

Soms heb je maar 1 goede vraag nodig om erachter te komen wat jouw passie is

 

Passie vinden in je onderbewustzijn

Die ontdekking zat al maanden, misschien al wel jaren in mijn onderbewustzijn. Maar al die losse puzzelstukjes waar ik al langer mee bezig was, vielen ineens op zijn plek. (Zie ook het proces hierboven over hoe ontdek ik mijn passie) 

Uiteindelijk kwam door het stellen van de juiste vraag het antwoord eruit. Soms heb je maar 1 goede vraag nodig!

Wist je dat 95% van je denken onbewust is?

Je onderbewustzijn speelt trouwens een enorme rol in je dagelijks leven. 95% (!!) van ons denken is onbewust. Kan je je een voorstelling maken wat er gebeurt als je BEWUST wordt van je onderbewustzijn? Het bevat een enorme bron van waardevolle informatie. Misschien ook wel over het vinden van jóuw passie!

hoe-vind-je-je-passie

 

Nog wat misverstanden over je passie ontdekken

Veel mensen die ik spreek zijn op zoek naar hun passie. Het lijkt tegenwoordig bijna een must – als je een leuker leven wilt hebben – om te weten wat je passie is. 

Dat het líjkt alsof iedereen tegenwoordig daarnaar op zoek is, wil dus niet zeggen dat je ongelukkig bent als je er geen hebt. Geen passie hebben, is helemaal p-r-i-m-a! Je hebt alsnog een superleuk leven als je je leven met passie leeft. 

Ook al ontdek je je passie, je zit er niet gelijk je hele leven aan vast. Blijf ontdekken, proberen en ervaren!

Als je je passie ontdekt, ligt dat niet vast voor je hele leven. Je kunt blijven kiezen, dingen blijven proberen, nieuwe passies ontdekken. Bedenk wat je nog wilt leren en wilt ervaren. 

Ga op onderzoek uit en voel of je iets leuk vindt en of het je energie geeft. Wil je er meer van weten? Ben je er nieuwsgierig naar? Verdiep je er verder in, word er goed in en tadaaaa: je vindt misschien jouw nieuwe ‘vuur’. 

Maak werk van je passie: Maak van je passie je werk of maak van je werk je passie


Nog een groot misverstand

Er hoeft niet maar één ding je passie te zijn en je hoeft er ook niet gelijk je werk van te maken. Dat ontdekte Eva ook. Tuurlijk, dat is het ideaalplaatje wat ik al eerder beschreef. Het droombeeld wat we hebben. Maar leef je leven met passie en je ontdekt vanzelf wanneer er een passie ontstaat. Passie zie je, dat voel je. 

Heb jij weleens iemand ontmoet die iets met passie deed? Wat merkte je op? En hoe voelde dat?

 

De 8 tips om je passie te ontdekken

 1. Gebruik kippenvel als graadmeter om aan te voelen wanneer iets je diep raakt
 2. Ga op onderzoek uit en doe ervaringen op. Alleen door te doen voel je of parachutespringen je passie blijkt te zijn
 3. Stel jezelf vragen:
  – Welke video’s kan je naar blijven kijken op YouTube?
  – Wat vind je leuk om te lezen?
  – Waar wil je meer van weten?
  – Wat vind je interessant?
  – Waar ben je nieuwsgierig naar?
 4. Onderzoek je kwaliteiten. Als anderen tegen jou zeggen: “daar ben jij echt zo goed in!” Wat zeggen ze dan over jou? Is het pianospelen, iets organiseren of misschien wel muffins bakken?
 5. Wat vond jij vroeger als kind geweldig om te doen?
 6. Waar kan jij aan beginnen om vervolgens totaal de tijd te vergeten?
 7. Wat zou je gaan doen als je een miljoen op je bankrekening had staan?
 8.  Welke werkzaamheden zet jij het liefst bovenaan je to-do-lijst
 

Loop jij, net als Eva, tegen de uitdaging aan dat je graag je passie wilt ontdekken, maar lukt het je maar niet om eruit te komen? Voel je net als Eva meer voldoening en een grote glimlach als je het weet? Wat zou het voor jou betekenen als je het vindt?

Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij je ontdekkingstocht, ik sta voor je klaar. Met mijn persoonlijke coachingsprogramma weet ik zeker dat het je lukt. 

Samen gaan we op zoek naar wat jij belangrijk vindt. Je komt erachter wie je bent, waar je voor staat en wat je kwaliteiten zijn. Ik stel je de juiste vragen. Hierdoor krijg jij inzichten – puzzelstukken – en doe je voor jou de belangrijkste ontdekking: Hoe vind ik mijn passie?