Leren van je fouten

Leren van je fouten

Durf jij fouten te maken? Mag jij fouten maken van jezelf? Zonder fouten maken, leer je niks. 

Als je ervoor open staat, je bereid bent om iedere dag aan jezelf te werken, dan is het leven één grote leerschool. Iedere dag is er wel weer iets dat ik leer. En dat kan iets heel kleins zijn. 

Zoals vandaag nog. Dat het nummer ‘Nothing compares 2 U’ door Prince geschreven is en niet zoals ik dacht door Sinead O’Connor. Maar ik heb ook hele belangrijke lessen geleerd. Lessen die er echt toe doen. Die life-changing zijn om het maar zo te zeggen na het maken van een fout. Dat was dan overigens weer niet vandaag 😊

Als je ervoor open staat, heeft het leven  je iedere dag wel een les te leren

 

Niks geleerd

Een flink aantal jaar geleden, kabbelde mijn leven een beetje voort. Ik stond nergens bij stil, dacht niet echt na, reflecteerde nauwelijks. Leren van je fouten stond zeg maar niet op mijn agenda.

Sowieso had ik al een heel aantal jaar niks geleerd. Althans, niet bewust. Natuurlijk doe je kennis op als je een baan hebt, maar op het gebied van persoonlijke ontwikkeling was het een horizontale lijn. En ineens was ik daar helemaal niet meer blij mee.

Werk aan de winkel

En zo begon mijn zoektocht naar mezelf. Als eerste bij een psycholoog terecht gekomen. Ik dacht altijd dat je mega problemen moest hebben als je daar terecht zou komen, maar dat bleek dus helemaal niet waar. En van de psycholoog ben ik een training gaan volgen. 

In 6 dagen tijd ben ik heel veel over mezelf te weten gekomen. En als je eenmaal aan persoonlijke ontwikkeling hebt gesnuffeld, is het zo interessant dat je niet meer kunt stoppen. Althans… Zo ging dat bij mij.

Als je eenmaal aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling, kun je bijna niet meer stoppen!

Persoonlijke ontwikkeling

Toen ik vroeger klein was, ben ik begonnen met lezen. En werkelijk, ik verslond boeken! Eerst was het Pinkeltje, toen Nancy Drew en uiteindelijk verloor ik me helemaal in de literaire thrillers. Maar op enig moment kwam ik erachter dat het lezen eerder een soort verslaving leek in plaats van ontspanning. 

Eenmaal de eerste letters gelezen, was er een soort dwangmatigheid dat het boek uit MOEST. Omdat het me op een gegeven moment teveel tijd kostte, ben ik helemaal gestopt met lezen. Zeker 8 jaar heb ik geen boek aangeraakt.

Maar eenmaal in aanraking gekomen met persoonlijke ontwikkeling, wilde ik er meer over weten. En waar vind je betere kennis dan in.. ja je raadt het al: boeken!

leren-van-je-fouten

Nadenken over jezelf

En waar een thriller per se in 1 ruk uit moest, was dat met deze categorie boeken (gelukkig) anders. Want dit is even andere koek zeg. Op iedere pagina staat wel weer een vraag. Daar sta je dan toch even bij stil. Je gaat nadenken hoe dat voor jou is, bijvoorbeeld de vraag “hoe ziet jouw mooiste leven eruit?” of “wat zijn je 3 grootste angsten?”

Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Past fouten maken daarin?

Wat ik leerde van mijn fout

Ik denk dat je in ieder boek over persoonlijke ontwikkeling het woord ‘passie’ wel tegenkomt. En dat als je iets zonder passie doet, dat het je meer kost dan oplevert. Laat dat nou de wijze les zijn die ik heb geleerd na het maken van mijn ‘fout’. 

Want met het starten van een webshop in EHBO artikelen, wist ik ergens wel dat het niet mijn echte passie was. Ik voelde niet die kriebel in mijn buik, dat kippenvelmoment. Maar om dan toch weer eerlijk te zijn naar jezelf, vond ik lastig.


Mag jij fouten maken?

Conclusie: iedere dag leer ik weer iets. Soms zomaar. Soms door het maken van een fout. 

Maar 1 ding weet ik in ieder geval zeker. Ik wil met passie de dingen doen. Als ik het niet ‘voel’, dan klopt er iets niet en moet ik dat onderzoeken van mezelf. 

En ik gun jou ook je fouten. Mag jij fouten van jezelf maken om vervolgens van je fouten te leren? Welke belangrijke les heb jij geleerd? Ik ben heel benieuwd naar je reactie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *