Succesvol je patronen doorbreken

zo-doorbreek-jij-je-irritante-patronen
LinkedIn
WhatsApp

Patronen doorbreken kán heel simpel zijn
Soms is 1 besluit nemen voldoende om af te rekenen met een bepaald patroon wat je in de weg zit

 

Vaak is het iets uitdagender dan dat…

Welk (irritant) patroon wil jij bij jezelf doorbreken?
En hoe vaak is het al mislukt?

 

Vandaag is de dag dat het gaat lukken!!

 

Ik neem je ook mee in mijn patroon die ik aan het doorbreken ben en vooral ook HOE ik dat doe

Vind je het trouwens leuk om een podcast te luisteren over je patronen doorbreken? Luister dan De Single Mom Podcast – aflevering 23

 

Positieve en negatieve patronen

 

Soms hebben we positieve patronen, routines heten die ook wel

 

Zoiets als: de wekker gaat, je springt je bed uit (nou ja, zoiets dan), je stapt onder de douche, je gaat lekker ontbijten…

 

Maar er zijn ook heel veel patronen die wat minder helpend zijn.
Jij weet ongetwijfeld nu welke patronen dat bij jou zijn

 

  • Iedere dag te laat naar bed
  • Toch iedere keer die koekjes en nét die paar kilo teveel erbij eten
  • Of op de bank ploffen en Netflix kijken ipv sporten

Dit is het moment om met die niet-helpende patronen te breken!
Ik weet dat jij het kan
Ik heb er alle vertrouwen in!

 

Valkuil

 

Vaak kom je op een punt dat je iets wilt veranderen. De maat is vol. Ineens ben je het zat. Het liefst reken je dan in 1x af met een gewoonte die je misschien al jaaaaarenlang hebt

 

De valkuil is dan dat je een te grote stap wilt zetten die, ik spreek uit ervaring, gedoemd is om te mislukken. En dat is echt zonde! Het kan namelijk ook anders.

Te grote stappen zijn echt gedoemd om te mislukken

 

Hoe ga je dan iets veranderen?

 

Wat ik al zei: soms is 1 besluit genoeg. Op pure wilskracht neem je de beslissing om ergens mee te stoppen en het nooit meer te doen. Dit is de meest makkelijke om vol te houden. Roken kan zo’n ding zijn.

 

Misschien is er iemand in je directe omgeving overleden aan longkanker en jij besluit: dat gaat mij nooit gebeuren. Het verlangen om gezond te blijven is groter dan de pijn van het stoppen met roken. Tot op de dag van vandaag raak je nooit meer een sigaret aan.

Er zijn mensen die op pure wilskracht een patroon in 1x doorbreken

 

Soms neem je een besluit in 1 seconde wat op dat moment heel krachtig voelt. Maar dan… Het volhouden is vervolgens een ander verhaal. De eerste weken gaat het goed met je nieuwe voornemen en hoe meer de weken vorderen, hoe vaker je jezelf betrapt op je oude patroon. Uitdagend. De stap van 0 naar 100% is te groot.

Veel kleine stappen worden uiteindelijk iets groots

 

Als jij kijkt naar jouw patroon. Wat is het eerste kleine stapje dat jij kunt nemen wat bijdraagt om je patroon te doorbreken? Iets heel concreets, wat je bijvoorbeeld maar 3 minuten per dag kost.

 

Mijn eigen patroon doorbreken

 

Ik had bijvoorbeeld het patroon om mezelf te vertellen dat ik geen doorzetter ben. Aan het begin van de week neem ik me voor om 2x per week te gaan hoepelen. Dat lukt dan 1 week, 2 weken en die 3e week schiet het er alweer bij in.

 

Wat ik voor mezelf heb ontdekt, is dat het bij mij werkt om via een andere kant met het patroon aan de slag te gaan. Zo ben ik voor mezelf bewijs aan het verzamelen dat ik wél een doorzetter ben. Dat doe ik nu door iets te doen wat totaal niet met hoepelen te maken heeft.

Ik ben mezelf hiermee nu eerst aan het bewijzen dat ik wél een doorzetter ben

 

Met mezelf heb ik de afspraak gemaakt om 1 jaar lang, 5 dagen per week, content te produceren. Een video, een blog, een podcast etc. (Je denkt nu waarschijnlijk, nou noem dat maar een klein stapje Juud, haha. Ik snap wat je bedoelt, maar het gaat me echt heel makkelijk af)

 

Zo laat ik aan mezelf zien dat ik een volhouder ben. Dat vertrouwen ben ik mezelf aan het geven. Inmiddels ben ik sinds 21 juni onderweg, bijna 3 maanden, en het gaat TOP!

 

Volhouden en doorzetten

 

Vanuit daar is het makkelijker om mezelf te overtuigen om wél die 2x te gaan hoepelen. Want ik BEN een volhouder. Waarbij ik mezelf dus eerst vertelde: ik BEN geen doorzetter is dat nu precies het tegenovergestelde.

 

Snap je waar ik heen wil? Je kunt dus ook kijken of eerst jezelf vertrouwen kunt geven voordat je aan het daadwerkelijke patroon begint wat je in de weg zit.

Bouw voor jezelf vertrouwen op dat ook JIJ een patroon kunt doorbreken

 

Als ik 365 dagen content kan maken, dan is het een kleine stap om me ook aan die 2x per week hoepelen te houden. Of dat door te trekken in dezelfde lijn naar andere dingen in mijn leven.

 

Maak het leuk

 

Als je iedere dag iets moet doen waar je diep ongelukkig van wordt, waarbij je van tevoren al denkt: “oh gatver… morgen MOET ik weer”… werkt dat niet in je voordeel.

 

Sidenote: Sowieso, moeten, dat werkt niet. Het moeten moet een willen worden. Een verlangen. Maak het kleine stapje voor jou zo leuk mogelijk! Hoe kan je het ‘fun’ maken? En denk ook eens aan een beloning voor jezelf. Mij maak je helemaal blij met een latte machiato (het liefst op een terras in de zon) of lekker in bad. De ultieme beloning!

Maak die eerste kleine stap zo leuk mogelijk en geniet van de reis

 

Maak de reis voor jezelf dus zo leuk mogelijk. Iets waar je blij van wordt. Dus focus je niet alleen op het eindresultaat.
Dat is vaak ook nog zo’n ver-van-bed-show’. Zeker als je bijvoorbeeld een paar kilo wilt afvallen. Wees blij met iedere gram die eraf is en blijft!

 

Bekijk je triggers

 

Je hebt vast al eens eerder geprobeerd om een bepaald patroon te doorbreken. Wat was toen voor jou een trigger dat het niet lukte of lastig was?

Wat in jouw omgeving maakt dat het doorbreken van je patroon uitdagend is?

 

Om nog maar even bij die paar kilo afvallen te blijven. Je komt huis, trekt de koelkast open en echt werkelijk waar, die hele koelkast puilt uit van de lekkere dingen! Die reep chocola roept naar je, een pak chocomel staart je aan, de pesto vliegt je om de oren. Snap je dat dit niet bijdraagt aan die paar kilo kwijtraken?

 

Dit is je omgevingstrigger. Wat in jouw omgeving is er nodig om ervoor te zorgen dat dát in ieder geval niet de oorzaak is van het mislukken?

 

Waarom wil ik dit patroon veranderen?

 

Wat heeft het voor positief effect als je jouw patroon gaat veranderen? Je brein wil je altijd veilig houden. En verandering past daar niet bepaald goed bij. Het helpt dus als je een diep verlangen hebt wat veilig voelt. Wat is er nodig om jouw verlangen te laten groeien?

 

Deze wil je niet horen: maar heb geduld

 

1 ding is zeker. Ook dit eerste stapje dat je gaat nemen, hoe klein en concreet die ook is, de kans dat het mislukt is bijna 100%. Nieuwe patronen hebben tijd nodig om te herhalen en in te slijten. Om er écht een gewoonte van te maken.

 

Dat gaat niet met 2x doen en dan is het veranderd. Jammerrrrr…

 

Dus ook al mislukt het een keertje. Is niet erg. Wees lief voor jezelf en begin gewoon weer opnieuw. Blijf herhalen, herhalen, herhalen. Niks mislukt als je net zo lang doorgaat totdat het lukt. (ja, lees die zin nog maar een keer :-))

Niks mislukt als je net zo lang doorgaat totdat het lukt

 

Dus neem dat kleine stapje in de richting van het doorbreken van jouw patroon.

 

Nog even samenvattend:

  • Wat is jouw eerst stapje om met je patroon te doorbreken? Maak het klein en concreet
  • Heb je triggers helder waardoor iets zou kunnen mislukken en elimineer die alvast op voorhand
  • Bedenk: Waarom wil ik veranderen, wat is het positieve effect voor me?
  • Wat is een kleine beloning waarmee je jezelf verwend als het lukt?
  • Herhaal, herhaal, herhaal en heb geduld
  • Breid je kleine stapje langzaam uit naar steeds een stapje groter/meer/vaker/sneller

 

En heb je het al 100x geprobeerd om je patronen te doorbreken en wil het toch niet lukken? Er zijn hele simpele technieken die ik je kan leren waarmee je jouw brein een beetje voor de gek houdt. Dus als je zegt: kom maar op! Boek dan even die gratis sessie via de link hieronder. 

Een gratis groeigesprek

In slechts 30 minuten van je tijd weet jij wat jouw mogelijkheden zijn om te groeien. Letterlijk ervaar jij tijdens ons gesprek hoe je leven er dan uitziet als alles mogelijk is en niks jouw meer in de weg staat. Wil je dat ervaren? Boek dan vandaag nog. Iedere maand bied ik 3 gesprekken gratis aan.