Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch

voor-jezelf-kiezen-egoistisch

Luister je liever dan dat je leest? Ik nam ook een podcastaflevering op over 50x voor jezelf kiezen zonder dat het egoïstisch is

LinkedIn
WhatsApp

Lange tijd heb ik gedacht dat het egoïstisch was om voor jezelf te kiezen. Dat doe je toch niet? Wie weet doe je daar de ander pijn mee? Of wat vindt die ander van mij als ik de keuze maak om niet naar een verjaardag te gaan?

 

Ik kan je 1 ding zeggen: wat een verademing om niet meer de agenda van een ander te leven!

 

Spannend? Ja, absoluut! Als je altijd keuzes gemaakt hebt waarvan je weet dat de ander dan blij met je is, dan is dit wel even andere koek. En natuurlijk lukte het mij ook niet van de ene op de andere dag om mezelf in het middelpunt van mijn eigen leven te zetten. Dat was een lange weg, hobbelig ook. Nog steeds ben ik daarin aan het leren.

Jezelf in het middelpunt van je leven durven zetten is een lange, hobbelige weg

Kies bewust

 

En hiermee zeg ik overigens ook niet dat je nooit meer iets voor een ander moet doen, of je aan de ander kunt aanpassen.

 

Waar het om gaat en wat je absoluut kunt leren, is om een BEWUSTE keuze te maken. Dan is het wel zaak om eerst op dat punt te komen om te herkennen dát je een keuze hebt. Dat heeft tijd nodig.

 

Hoe vaak heb jij JA op iets gezegd waarvan je achteraf denkt, “shit, daar heb ik dus echt geen zin in”?

kiezen-voor-jezelf

 

Bij je gevoel komen

 

Zodra je dat zinnetje in je hoofd voelt opkomen, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen! Waarschijnlijk gaf je lijf al eerder aan dat je er geen zin in had, maar herkende je de signalen niet. (Weleens mindfulness/meditatie overwogen? Ideaal om dichter bij je gevoel te komen)

 

En voordat je hoofd bedenkt dat je er geen zin in hebt… Daar gaat vaak wat tijd overheen. 

 

Bewustwording is dus de sleutel.

Dat gevoel als je ergens ‘ja’ op gezegd hebt, terwijl je ‘nee’ wilde zeggen… vreselijk!

Hoe word je bewust en kies je voor jezelf?

 

Ik kan niet anders zeggen dan dat er tijd voor nodig is. 10x op je bek gaan, tóch weer JA zeggen terwijl je NEE bedoelt. En de 11e keer denk je, “nu heb ik 10x iets gedaan waar ik niet echt achter stond, dat ga ik de volgende keer anders doen”.

 

De eerstvolgende keer dat iemand aan je vraagt of je wilt helpen met de kerstversiering op school, zeg je: “nee, ik sla dit jaar even over”. Geen verdere toelichting, geen verontschuldiging er achteraan. Gewoon de zin uitspreken en vervolgens je mond houden.

Nee zeggen is niet egoïstisch… een ‘nee’ tegen een ander is een ‘ja’ tegen jezelf

Trots

 

Wedden dat je retetrots bent op jezelf? Dat je het gewoon geflikt hebt? Je hebt gewoon NEE gezegd! En, is de wereld vergaan? Hebben ze je afgeschreven? Hoor je er niet meer bij? Is alle angst die je had om afgewezen te worden werkelijkheid geworden?

 

Nope… niks van dat alles. Sterker nog, waarschijnlijk denken de andere moeders “Wat knap dat zij voor zichzelf kiest en gewoon NEE durft te zeggen!”.

 

En ik benadruk het nogmaals, ik zeg niet dat je nooit meer ergens aan mee hoeft te werken of voor anderen klaar staat. Maar realiseer je dat je altijd een keuze hebt. Je eigen leven leven is zoveel fijner dan het leven van een ander leven!

 

 

Zoek je nog naar meer manieren om NEE te zeggen? Probeer eens 1 van deze varianten:

  • Ik zou willen dat ik het kon doen, maar het gaat nu gewoon niet
  • Ik denk erover na en kom er op terug
  • Ik heb nu geen tijd. Ik kan je wel iemand anders aanbevelen
  • Ik moet nu even voor mezelf zorgen. Het is niet persoonlijk richting jou, maar ik kan nu niet doen wat je vraagt
  • Ik heb mijn coach beloofd dat ik vaker NEE ga zeggen. Ik ben bezig meer balans in mijn leven te creëren
  • Ontzettend bedankt voor je enthousiasme! Maar ik kan je helaas niet helpen op dit moment
  • Ik kan deze data niet, maar ik wil je wel graag zien. Schikt 21 december jou?
  • Ik kan dat niet voor je doen, maar ik kan vragen of … het misschien wél kan doen?
  • Ik ben tot september niet beschikbaar. Je kunt me daarna gerust nog eens vragen

 

Kan je wel wat hulp gebruiken om vaker voor jezelf te kiezen? En nee, dat is dus niet egoïstisch 🙂 Ik help je graag! Boek vandaag nog een gratis groeigesprek!

Een gratis groeigesprek

In slechts 30 minuten van je tijd weet jij wat jouw mogelijkheden zijn om te groeien. Letterlijk ervaar jij tijdens ons gesprek hoe je leven er dan uitziet als alles mogelijk is en niks jouw meer in de weg staat. Wil je dat ervaren? Boek dan vandaag nog. Iedere maand bied ik 3 gesprekken gratis aan.