LinkedIn
WhatsApp

Als je 13.000 minuten mediteert, ben je er dan goed in?

 

Ik zou het antwoord echt niet weten
Wat ik wél weet is dat het niks uitmaakt of je er ‘goed’ of ‘slecht’ in bent

 

Als je het maar DOET! 🙂

 

(Overigens denk ik oprecht dat er geen goed of fout aan mediteren kan zijn, maar dat is een kleine sidenote)

 

Ik spreek nog steeds vrouwen die mediteren niet kennen. En alles is oké
Ik spreek nog steeds vrouwen die als ze het wél kennen, het zweverig vinden. En alles is oké

 

Mijn standaardvraag is dan wel: “haal je adem?”
En dan kijken ze me glazig aan joh!

 

“Ja natuurlijk haal ik adem!”

 

PRECIES!

 

En dat is wat het is: mediteren

Mediteren is niks anders dan je bewust zijn van je ademhaling

 

Voor mij is het niks anders dan bewust bezig zijn met je ademhaling
Iets wat normaal helemaal vanzelf gaat
Doe je iets bewuster

 

En dat kan zo heerlijk zijn!

 

Net als dat je bijvoorbeeld een keer BEWUST geniet van je kopje koffie
In plaats van dat je ondertussen de broodtrommels vult, bekers drinken inschenkt en denkt: “huh, ik had hier toch net een kop koffie staan?”

 

meditatie-voordeel-bewustwording

 

Ik kan niet voelen

 

Voor mij heeft meditatie, of noem het een ademhalingsoefening als dat wat minder zweverig klinkt, heel veel voordelen gebracht in mijn leven

 

Eerst heeft het me bijvoorbeeld bewust gemaakt van mijn gevoelens
Ik riep namelijk 6 jaar geleden tegen mijn psycholoog dat ik niet kón voelen

 

“Wel hoor, dat kan jij wel. Let maar eens op.”

 

Nou, dat heb ik geweten!

 

De tweede keer dat ik in een groepssessie meedeed aan een meditatie-oefening heb ik een wervelstorm van gevoel meegemaakt

 

Over mijn hele lijf begon ik te trillen
Ik heb keihard gehuild
Ik heb me verzet
En uiteindelijk heb ik me eraan overgegeven

 

Weet je wat ik daar zo ontzettend gaaf aan vond? (Achteraf dan hè, want het moment zelf was natuurlijk geen r**t aan..)

 

Alles bij elkaar duurde die hele wervelstorm nog geen 10 minuten
En in die 10 minuten heb ik voor mijn gevoel (ja, zie je wel, ik heb wel gevoel) 10 jaar aan emotie-ellende in één keer opgeruimd!

Ik dacht altijd dat ik niet kon voelen. Door meditatie heb ik geleerd om te voelen 

 

Het is chaos in mijn hoofd

 

Toen ik me dus gaandeweg bewust werd dat ik wél kon voelen, was dat aan de ene kant heel leuk, maar ik vond het ook gedoe. Wat een onrust in je hoofd! Waar het voorheen altijd rustig was in mijn hoofd, was het nu met momenten chaos! Ik verlangde soms echt terug naar het niet (kunnen) voelen.

 

Bijvoorbeeld die keer toen Julie met haar vader op vakantie was naar Italië en ze precies toen de waterpokken had. Ze was al vaker op vakantie geweest en dat vond ik toen helemaal prima.

 

Maar ineens was er dat moment dat ik naar mijn werk reed en werkelijk waar, de auto moest langs de kant. Ik was zo ontzettend verdrietig! Ik miste haar enorm! Het overviel me. Dat was toen behoorlijk nieuw voor mij kan ik je zeggen.

Zo, werd ik overvallen door een bak verdriet. Ik miste Julie ineens enorm!

 

Waarom wilde ik ook alweer voelen?

 

Oh ja, omdat je namelijk als je niks voelt, ook de leuke momenten uit je leven mist. En das best zonde…

 

En dus moest ik weer op zoek naar een nieuwe modus: Voelen, leven, genieten, chaoshoofd tot rust brengen. Wat is daar het ideale recept voor? Yes! Meditatie.

 

Ik ontdekte de app Meditation Moments van Michael Pilarczyk. Voor ieder moment een passende meditatie. Top!

 

Ook ontdekte ik daarin andere vormen van ademhalen, zoals de Bashtrika ademhaling (die tintelt lekker door je hele lijf) of bijvoorbeeld je ademhaling even vasthouden.

 

Meditatie, ontspanning en slapen

 

Heel vaak ben ik ook overdag in slaap gevallen tijdens een meditatie. Soms stond ik mezelf dat toe, soms gebeurde het gewoon. Het idee is juist dat je helder en wakker blijft. Dat lukte me dus niet altijd. En alles is oké met mediteren.

 

Wat ook een relaxte ontdekking is, als ik ’s avonds in bed lig en ik doe dán een meditatie, dat ik veel dieper slaap. (Mijn Fitbit registreert mijn slaap) Heerlijk ontspannen gaan slapen en dan ook nog eens uitgerust wakker worden!

Weet je wat ook relaxt is? Voor het slapen gaan mediteren. Ontspannen slapen en uitgerust wakker worden. Ideaal!

 

Meditatie en stress

 

Het laatste voordeel – wat tegelijk overigens ook een nadeel voor me was – is dat meditatie ook ideaal is bij stress. Daardoor heb ik mijn vorige baan als marketing manager veel langer vol weten te houden dan goed voor me was. Dan kwam ik na het werk weer thuis, huilend, trillend en deed ik even een meditatie.

 

Gek genoeg was de stress dan grotendeels weg. Althans, dat leek dus zo. Want het is niet echt weg-weg hè. Ergens stapelt dat zich allemaal op in je lichaam en als je maar lang genoeg doorgaat… Burnout.

 

Dat heb ik gelukkig net weten te voorkomen door uiteindelijk voor mezelf te kiezen. Door, jawel: te mediteren. Te luisteren, soms in stilte, soms met muziek, naar mezelf. Naar wat ik ECHT wilde.

 

En dat is wat ik nu iedere dag doe: andere vrouwen helpen voor zichzelf te kiezen. Het allerbeste uit zichzelf te halen, ook al is dat soms mega spannend en eng en ongemakkelijk…

 

Maar gelukkig is er voor hen ook… Ja, ik weet het, het wordt bijna saai en voorspelbaar: meditatie.

 

Want dat is een belangrijk onderdeel van mijn persoonlijke coachingstraject.

 

Ook eens meditatie proberen?

 

De Meditation Moments app, er is wel een gratis proefvariant, maar in principe is het een betaalde app – en nee ik heb geen aandelen – vind ik dus een hele fijne. Inmiddels heb ik er ruim 13.000 minuten in de app opzitten. Nou vindt niet iedereen zijn stem fantastisch hoor ik om me heen…

 

En dus heb ik de Vrijdag Relaxdag in het leven geroepen.

 

Iedere vrijdag spreek ik een meditatie in, in De Single Mom Podcast. Even dat momentje, speciaal voor jou. Het kost je maar een paar minuten en de voordelen? Nou ja, die zijn dus bijna eindeloos!

Een gratis groeigesprek

In slechts 30 minuten van je tijd weet jij wat jouw mogelijkheden zijn om te groeien. Letterlijk ervaar jij tijdens ons gesprek hoe je leven er dan uitziet als alles mogelijk is en niks jouw meer in de weg staat. Wil je dat ervaren? Boek dan vandaag nog. Iedere maand bied ik 3 gesprekken gratis aan.